Založ si blog

Historická šanca Slovenska na ľavicovú vládu

Súčasná  SDĽ je iná strana ako tá, ktorá pôsobila v minulosti. Je  dokonca iná  svojím zložením aj oproti tej predchádzajúcej, ktorá  kandidovala v posledných parlamentných voľbách. Je očistená od ľudí, s ktorými sa spájali určité kauzy a od ľudí, ktorí sa časom ukázali, že nie skutočne ľavicovo orientovaní.

K zdravému základu SDĽ, ktorá v minulých parlamentných voľbách kandidovala, pribudlo mnoho nových mladých ľudí, ktorí sa doteraz  politický neangažovali,  ako aj mnoho členov z iný politických strán ( ZRS, HZDS, Smer-SD, SaS a ďalších),  ktorým sú ľavicové hodnoty blízke, a ktorí chcú na týchto hodnotách budovať skutočne sociálny štát v plnom rozsahu. Taktiež k SDĽ sa pripojili členovia bývalého Ľavicového bloku.

 

Dnes  SDĽ predstavuje na politickej scéne Slovenska skutočne jedinú reálnu  modernú ľavicovú stranu, čomu zodpovedá aj jej volebný program – bez fráz a populizmu, ale s jasným cieľom riešenia súčasných problémov ( ku ktorým jednoznačne prispeli doterajšie vlády) a zlepšenia sociálno-ekonomickej situácie ľudí práce a zvýšenia úrovne kvality ich života.

 

Súčasná SDĽ je stranou, ktorá chce a bude skutočne  robiť politiku s ľuďmi  a pre ľudí, ktorá chce dosiahnuť, aby sa politika robila  na základe požiadaviek  občanov  a k ich realizácii sa dôslednejšie hľadali možnosti štátu. Nechceme robiť politiku len   pre určité skupiny  obyvateľstva, resp. politiku, ktorá  vyhovuje  len určitým  finančným  skupinám, ako tomu  bolo doteraz, čo jasne dokumentuje kauza Gorila. My nie sme napojení na žiadnu finančnú skupinu. Aj predvolebnú kampaň robíme len z toho, na čo sa pozbierajú naši členovia, predovšetkým osoby, ktoré sú na kandidátnej listine.

 

SDĽ nechce vo svojej práci  súčasné problémy našej spoločnosti riešiť len kozmetickými či dočasnými riešeniami, ale chceme  tento vulgárny kapitalistický systém v mnohých oblastiach podstatne zmeniť. Nakoniec správnosť našej politickej línie potvrdil aj v minulých dňoch skončený ekonomický summit v Davose, kde jasne zaznelo, že kapitalizmus už nie je možné reformovať, ale potrebuje zásadnú zmenu.

 

V našich predstavách a plánoch je v tomto zmysle nevyhnutné jasne posilniť  úlohu štátu, zvýšiť  solidaritu a znížiť gigantickú rozdielnosť  v  príjmoch  občanov  –  spravodlivejšie  prerozdelenie  zdrojov.  Tým  nechceme  bojovať  proti  bohatým a silným spoločnostiam,  ale  budeme  podporovať  predovšetkým  tie  spoločnosti,  ktoré sú  registrované   na  území  Slovenska,  kde odvádzajú aj dane a tým prispievajú k jeho rozvoju a spokojnosti občanov.

 

Sme teda nielen ľavicovou alternatívou na  Slovensku, ale aj alternatívou novej politiky, ktorá musí vrátiť občanovi to postavenie, ktoré mu patrí. To môže realizovať len ľavicová vláda, ktorá sa s takými cieľmi nielen stotožní, nielen o nich hovorí, ale ich bude aj skutočne realizovať. Samozrejme, že to neurobí vláda, ktorá vyznáva pravicové hodnoty, vláda ktorá sa spolieha len na to, že to všetko vyrieši trh a štát nemá  do  toho zasahovať. Taktiež to nevyrieši vláda, ktorá  je umelo vytvorená  len a by  vládla napr. zložená  zo  strán  ľavice  a  pravice.  Podľa  tendencii  takáto vláda  sa  na Slovensku pripravuje. Ak by k tomu prišlo, už dnes môžeme  jednoznačne  konštatovať, že súčasná veľmi zlá a nežiaduca  situácia sa nezmení. Navyše je jasné, že takáto vláda, ak by boli politické strany v nej zastúpené, principiálne nemôže dlho vydržať a opäť budú predčasné voľby. To znamená ďalšie obdobie politickej nestability.

 

Na  Slovensku je veľká  šanca, že  sa  po  predčasných  parlamentných voľbách  môže  vytvoriť  prvýkrát  v  novodobej  histórii Slovenska ľavicová vláda. Smer  bude podľa  všetkého jasným  víťazom volieb, pokiaľ  túto prognózu neovplyvní u voličov kauza Gorila, ktorá  okrem kauzy  stretnutia  Počiatka ako  ministra financií s finančnou skupinou na jachte, opäť potvrdila prepojenie Smeru – SD na  finančné skupiny. Veľkú šancu uspieť vo  voľbách mápodľa doterajšieho záujmu a našich prieskumov aj SDĽ. My  spoluprácu na koaličnej  úrovni so  Smerom – SD nebudeme  odmietať. Záleží  teda na voličoch, ktorí  po takej spolupráci volajú, či sa takýto model, takáto koalícia aj vytvorí. Samozrejme, že to bude závisieť aj od samotného Smeru– SD. V prípade, že  by   to Smer  –  SD odmietol  z  nejakého  dôvodu (z hľadiska blízkosti programu by  to  odmietnuť nemal), by  sa  možno definitívne  potvrdili  tie  tvrdenia,  že  Smer – SD v  skutočnosti  ľavicový nie je. Ale osobne nepredpokladám takýto odmietavý postoj zo strany Smer – SD.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

jozefkalman

Celý život som vyznával ľavicové hodnoty a presadzoval existenciu silného sociálneho štátu, ktorý sa vie o svojich občanov po každej stránke postarať tak, aby žili šťastný, spokojný a dôstojný život. Preto som dokázal odísť v roku 2002 nielen z HZDS, dokonca z funkcie podpredsedu, ale aj z parlamentu a šiel pomáhať integrácii ľavicových strán. Obnovená SDĽ je v súčasnom období skutočne jedinou reálnou ľavicovou stranou na Slovensku. Z tohto dôvodu v súčasnosti kandidujem do NR SR za stranu SDĽ .

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2186x
Priemerná čítanosť článkov: 2186x

Autor blogu

Kategórie

Archív